Poljoprivreda

Tradicionalno najrazvijenije grane gospodarstva u vrgoračkom kraju su poljoprivreda i stočarstvo, posebice poljoprivreda, sve do danas su ostale okosnica gospodarstva vrgoračkog kraja. Na južnom i istočnom području Grada Vrgorca protežu se polja Bunina, Rastok i Jezero. Istočno je smješten Rastok sa svojih 850 hektara. Na jugoistoku se proteže polje Jezero s površinom od 970 hektara te polje Bunina na 210 hektara obradivog zemljišta.

Zbog autoceste A1 (Zagreb-Split-Dubrovnik) i blizine morske luke Ploče otvara se mogućnost da se u sklopu zone izgrade skladišni i prerađivački kapaciteti orijentirani na izvoz.

Poljoprivredna proizvodnja

Vinogradarstvo
- najrazvijenija grana poljoprivrede (oko 10.000.000 čokota vinove loze)

Vinarstvo

– prepoznatljive autohtone sorte Trnak, Rukatac i Plavka

Voćarstvo

- najznačajnija je proizvodnja jagoda (30%)
- jabuka, breskva, nektarina, šljiva i smokva (60%)

Ratarstvo

- najznačajnije kulture su rani krumpir, lubenice, rajčice i paprike

Pčelarstvo

Od ukupnog broja OPG-a njih 630 na području Grada Vrgorca svi se bave mješovitom proizvodnjom, odnosno istovremeno proizvode više poljoprivrednih kultura. Proizvodnjom jagode bavi se 7 većih proizvođača i 120 manjih. Kod proizvodnje povrća u komercijalne svrhe najviše je zastupljena proizvodnja krumpira.Može se izdvojiti 10-ak OPG-a koji svake godine proizvode od 20 do 30 tona krumpira

Vrsta proizvodnje OPG (više od 10 t) OPG (manje od 10 t)
Jagoda 7 120
Jabuka 3 30
Breskva i nektarina 5 50
Stolno grožđe 4 250
Krumpir 9